fbpx

Dieta Perfect Makro

Twoje makroskładniki 1500-4000

W tej diecie my układamy menu, a Ty określasz swoje zapotrzebowanie na kalorie i makroskładniki. Zwróć uwagę, że dieta ta nie uwzględnia wykluczeń.

102 zł dziennie

Dieta Perfect Makro

 

Jeśli dobrze znasz potrzeby swojego organizmu i wiesz, do jakich celów dążysz, polecamy Ci nasze menu Perfect Makro. To dieta, w ramach której my układamy jadłospis, a Ty decydujesz o udziale poszczególnych makroskładników w posiłkach i ich kaloryczności. Takie rozwiązanie jest idealne dla osób, które lubią mieć swoje odżywianie pod absolutną kontrolą. Dowolnie zmieniaj udział białek, tłuszczów i węglowodanów w zależności od swoich potrzeb i oczekiwań. My dostosujemy dostarczany catering do Twoich zaleceń.

 

Dieta Perfect Makro to najbardziej elastyczny program żywieniowy dla osób, które chcą zredukować wagę lub wręcz przeciwnie przybrać na masie. W obu przypadkach należy wyliczyć dla siebie indywidualne zapotrzebowanie na każdy z trzech makroskładników. Kiedy osiągniesz swój zamierzony cel, po prostu zmień proporcje, a my dostosujemy kaloryczność i udział poszczególnych składników odżywczych w Twojej diecie.

 

Pamiętaj: nasza dieta Perfect Makro nie uwzględnia wykluczeń. W menu pojawiają się więc wszystkie produkty spożywcze – zarówno mięsa i ryby, jak i nabiał, warzywa, owoce oraz zboża. Dzięki temu posiłki mogą zostać zbilansowane dokładnie tak, jak tego potrzebujesz. Nie zapominajmy również o smaku i świeżości, bo przecież każda zdrowa dieta musi świetnie smakować.

 

Program żywieniowy „Twoje makroskładniki” może dostarczać Ci od 1500 do 4000 kcal. Kaloryczność posiłków jest skorelowana z ustalonym bilansem tłuszczów, białek i węglowodanów, dlatego nie musisz martwić się o nieplanowany deficyt lub nadmiar kalorii.

 

 

— Sekcja FAQ do diety —

Jaki jest podstawowy bilans makroskładników?

Makroskładniki, czyli węglowodany, tłuszcze i białko, w odpowiednio zbilansowanej diecie powinny dostarczać energii w następujących proporcjach: 45 – 75% węglowodany, 20 – 35% tłuszcze, 10-20% białka. Udział poszczególnych składników zmienia się w zależności o celów żywieniowych.

 

Jak obliczyć zapotrzebowanie na makroskładniki z uwzględnieniem kalorii?

Przyjmuje się, że osoba mniej aktywna powinna spożywać około 1 – 2 g białka na każdy kilogram masy ciała, przy czym 1 g białka to 4 kcal. Po białku, drugim ważnym makroskładnikiem jest tłuszcz, a 1 g tłuszczu to 9 kcal. Jeśli obliczysz swoje zapotrzebowanie na te dwa składniki, pozostaje jedynie odjąć ich sumę od całkowitego dziennego zapotrzebowania energetycznego, aby wiedzieć, ile należy spożywać węglowodanów.

 

 

 

 

DIETA PERFECT MAKRO

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie: Kanapki z szynką i ogórkiem

II śniadanie: Deser inspirowany Kinder Country

Obiad: Gulasz ze schabem i marynowaną papryką, kluskami śląskimi i surówką z buraków i jabłka

Podwieczorek: Indyjski krem warzywny z soczewicą i kolendrą

Kolacja: Sałatka z kurczakiem i jarmużem

WTOREK

Śniadanie: Jaglanka z daktylami i bananem

II śniadanie: Warzywne słupki z hummusem oliwkowym, wafle ryżowe

Obiad: Kotlety z indyka z pieczarkami, kaszą pęczak i brokułami z płatkami migdałowymi

Podwieczorek: Sernik truskawkowy na zimno a’la milka strawberry

Kolacja: Warzywna paella z ciecierzycą i kaszą jaglaną

ŚRODA

Śniadanie: Pasta warzywna z prażonym słonecznikiem, grahamką i świeżywmi warzywami

II śniadanie: Muffinki jabłkowe Nigelli

Obiad: Curry z tofu, batatem i warzywami podane z jaśminowym ryżem z kolendrą i szczypiorkiem

Podwieczorek: Placuszki z groszku z sosem tzatziki i pomidorem z cebulką

Kolacja: Zapiekanka jajeczna z warzywami

CZWARTEK

Śniadanie: Fit omlet oreo

II śniadanie: Twarożek z warzywami i grzanką razową

Obiad: Gołąbki z mięsem z kurczaka w sosie pomidorowo – warzywnym z ziemniakami i surówką z marchewki

Podwieczorek: Sałatka Cezar

Kolacja: Placuszki z jabłkami i cynamonem

PIĄTEK

Śniadanie: Jajka na twardo z bagietką i grillowanymi warzywami

II śniadanie: Budyń czekoladowy ze smażoną porzeczką

Obiad: Mintaj pieczony w papilotach z pora z kaszą gryczaną i surówką z kapusty

Podwieczorek: Pieczona marchewka i seler z serem feta i oliwą estragonową

Kolacja: Zapiekanka z dynią i domowym keczupem

SOBOTA

Śniadanie: Pieczona owsianka z borówkami

II śniadanie: Pełnoziarniste tosty z cukinią, pesto i pomidorem

Obiad: Smażona wołowina ze szpinakiem i makaronem

Podwieczorek: Zupa zacierkowa z jarzynami

Kolacja: Placki dyniowe z szałwią

NIEDZIELA

Śniadanie: Kanapki z pastą z kurczaka

II śniadanie: Pankejki amerykańskie z musem wiśniowym

Obiad: Chimichurri z grillowaną piersią kurczaka, ryżem basmati i surówką z jarmużem

Podwieczorek: Kalafior curry z kaparami i pomidorkami koktajlowymi

Kolacja: Leczo z soczewicą i pieczarkami

Ocena cateringu

4,57
(1339)