fbpx
zdjeciewtle_www

Dieta Paleo

Dieta pudełkowa inspirowana sposobem żywienia naszych praprzodków, bazująca na
naturalnych produktach i nieprzetworzonej żywności.

5 posiłków
1500-3000 kcal
Dzień diety od 64 zł
Sprawdź z dniem testowym od 54 zł!

Lubisz jeść wyłącznie naturalne produkty?

Uprawiasz sport i zależy Ci na wysokiej podaży białka? A może chciałbyś ograniczyć spożycie soli i tzw. pustych kalorii? Jeśli tak, to Dieta Paleo od cateringu dietetycznego Burak Dieta jest właśnie dla Ciebie. Dieta pudełkowa paleo, czyli inaczej dieta paleolityczna, to sposób żywienia inspirowany dietą naszych praprzodków żyjących w czasach prehistorycznych. Dieta paleo bazuje na naturalnych produktach oraz zakłada całkowitą rezygnację z przetworzonej żywności. Dieta ta opiera się głównie na warzywach (poza strączkowymi), owocach, rybach, mięsie, jajkach, orzechach, nasionach oraz olejach nierafinowanych.

Makroskładniki w diecie

Białko: 25-35%
Tłuszcze: 30-45%
Węglowodany: 30-35%

Główne zasady diety paleo to:

wysoka zawartość białka i redukcja ilości węglowodanów, owoce i warzywa stanowią główne źródło węglowodanów, spożywanie dużych ilości chudego i nieprzetworzonego mięsa, unikanie zbożowych produktów przetworzonych, ziemniaków, nabiału oraz cukru rafinowanego i jego pochodnych.

Menu Diety Paleo wyklucza produkty mączne

Jedyne obecne w niej cukry to te naturalne, pochodzące z owoców. Dieta Paleo ma zatem niski indeks glikemiczny. Taki sposób odżywiania pozwala na lepszą regulację gospodarki lipidowej i insulinowej oraz eliminację potraw ciężkostrawnych i może stanowić element profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Jeśli chciałbyś przejść na dietę paleolityczną, zamów gotową, bilansowaną przez specjalistów Dietę Paelo od cateringu dietetycznego Burak Dieta.

DIETA PALEO

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie: Placki brokułowe ze świeżymi warzywami
II śniadanie: Paleo ciasto wiśniowe z orzechami włoskimi
Obiad: Burgery drobiowe i surówka z czerwonej kapusty
Podwieczorek: Krem pomidorowy z nasionami
Kolacja: Gulasz wieprzowy z cebulą, papryką i pieczarkami

WTOREK

Śniadanie: Kanapki z pasztetem i kiszonym ogórkiem
II śniadanie: Pieczone warzywa w tymianku ze słonecznikiem i dressingiem miodowo-musztardowym
Obiad: Pieczona karkówka z dynią i rozmarynem, bataty, surówka z kiszonej kapusty z oliwą
Podwieczorek: Pudding chia orzechowy z porzeczkami
Kolacja: Frittata z brukselką, szynką i papryką i sosem jalapeno

ŚRODA

Śniadanie: Jajecznica z boczkiem i cebulą
II śniadanie: Placki bananowe z cynamonem i musem śliwkowym
Obiad: Eskalopki z kurczaka w sosie warzywnym z surówką z marchewki i ogórka z prażonym słonecznikiem
Podwieczorek: Zupa kalafiorowa z mleczkiem kokosowym
Kolacja: Tajine wieprzowe

CZWARTEK

Śniadanie: Chia z jabłkiem, siemieniem, jagodami i cynamonem
II śniadanie: Twarożek ze słonecznika z rzodkiewką i słupkami warzyw
Obiad: Wołowy gulasz ragout z warzywami i surówką z ogórka kiszonego
Podwieczorek: Paleo deser serniczkowy
Kolacja: Pieczone buraki i kalafior z prażonym słonecznikiem, sos tahini

PIĄTEK

Śniadanie: Jajko sadzone z sosem tatarskim, pieczonym bakłażanem i boczkiem
II śniadanie: Tapioka truskawkowa
Obiad: Mintaj pieczony w papilotach z pora na blanszowanym szpinaku z surówką z marchewki

Podwieczorek: Paleo szarlotka
Kolacja: Placki z dyni z salsą z krewetek i jalapeno

SOBOTA

Śniadanie: Pasta z wędzonym łososiem, paleo chlebem i warzywami
II śniadanie: Muffiny jajeczne z suszonymi pomidorami i boczkiem
Obiad: Bazyliowe pulpety w sosie pomidorowym z oliwkami i zielona fasolka szparagowa
Podwieczorek: Pianka z mleczka kokosowego z jeżynami
Kolacja: Warzywne leczo z kabanosem

NIEDZIELA

Śniadanie: Bekonowe gniazda jajeczne, sałata z cytrynowym winegretem
II śniadanie: Ciasto dyniowe
Obiad: Caponata z bakłażana z selerem naciowym, oliwkami, kaparami i kurczakiem
Podwieczorek: Pieczone warzywa z oliwą rozmarynową
Kolacja: Sałatka z tuńczykiem, brokułem, jajkiem i dressingiem kolendrowym