fbpx

Dieta Vegan

Roślinnie, do syta! 1000, 1200, 1500, 1800, 2000, 2200, 2500 kcal

Zdrowa zbilansowana dieta, wykluczająca wszelkie produkty odzwierzęce takie jak mięso, nabiał, jaja ryby oraz miód. Stosujemy różnorodne, w 100% roślinne zamienniki, tak byś czuł się syto i zdrowo.

Dzień diety od 65 zł Dzień testowy
od 50 zł

Podział makroskładników w diecie:

Węglowodany Tłuszcze Białko
55% 30% 15%

Chcesz schudnąć lub poprawić swój stan zdrowia? A może troska o środowisko jest dla Ciebie szczególnie ważna? Jeśli tak, zamów Dietę Vegan od Burak Dieta!

Dieta wegańska zakłada rezygnację z wszelkiego rodzaju produktów odzwierzęcych. Idzie więc o krok dalej niż wegetarianizm. Weganie rezygnują nie tylko z mięsa i ryb, ale także jaj, nabiału czy tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.
Co zatem znajdziesz w menu Diety Vegan?
Podstawą diety wegańskiej są oczywiście warzywa oraz owoce. Do tego dochodzą produkty zbożowe oraz same ziarna zbóż. Kluczowym składnikiem, odpowiadającym za główną podaż białka w diecie, są rośliny strączkowe na czele z soją. Oprócz tego w jadłospisie znajdziesz tłuszcze roślinne, nasiona, orzechy, pestki oraz zioła i przyprawy.
Dobrze zbilansowana dieta wegańska może wspomóc w problemach z cholesterolem oraz w dolegliwościach związanych z krążeniem. Weganie mają niższe ciśnienie krwi, mniejsze ryzyko cukrzycy, nowotworów i otyłości. Dieta wegańska poprawia również kondycję skóry i włosów. Potrawy są lekkie, ale sycące, dlatego osoby na takiej diecie czują się lepiej i mają często więcej energii.
Chciałbyś przejść na dietę wegańską, ale obawiasz się, że może nie być odpowiednio zbilansowana?
Zostaw tę kwestię dietetykom Burak Dieta i ciesz się zdrowiem oraz szczupłą sylwetką z Dietą Vegan.

DIETA WEGAŃSKA

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie: Cytrynowa pasta z zielonego groszku z chlebem wiejskim i pomidorkami

II śniadanie: Mus rafaello

Obiad: „Bitki” sojowe z pieczarkami, kaszą jęczmienną i surówką

Podwieczorek: Wegański chlebek bananowy

Kolacja: Zupa krem z pomidorów z roślinną mozzarellą

WTOREK

Śniadanie: Pieczona owsianka z gruszką i cynamonem

II śniadanie: Wegańska tarta z grzybami

Obiad: Kotlety brokułowe z kaszą gryczaną i surówką

Podwieczorek: Zupa cebulowa z grzankami serowymi

Kolacja: Pieczone warzywa korzeniowe z roślinnym serem feta i oliwą estragonową

ŚRODA

Śniadanie: Pasta z pieczonego buraka i fasoli z chlebem razowym i ogórkiem małosolnym

II śniadanie: Placki czekoladowe z musem truskawkowym

Obiad: Tofu po burgundzku z pęczakiem i surówką z kapusty kiszonej

Podwieczorek: Jogurt kokosowy z ziarnami pszenicy, orzechami i cynamonem

Kolacja: Duszone warzywa z ciecierzycą

CZWARTEK

Śniadanie: Wegański omlet z fasolą, fetą i chilli

II śniadanie: Grzanki z serkiem, gruszką i dressingiem balsamicznym

Obiad: Tofu w sosie słodko – kwaśnym z ryżem

Podwieczorek: Budyń waniliowy z migdałami i musem wieloowocowym

Kolacja: Quesadilla meksykańska

PIĄTEK

Śniadanie: Paprykarz wegański z pieczywem razowym i ogórkiem

II śniadanie: Chia morelowa z granolą

Obiad: Lasagne warzywna z soczewicą, warzywami i wegańskim parmezanem

Podwieczorek: Ciasto „śliwka w czekoladzie”

Kolacja: Sałatka z pieczoną marchewką i roślinną fetą

SOBOTA

Śniadanie: Kasza jaglana zapiekana z warzywami

II śniadanie: Pasta fava z bułką i papryką

Obiad: Wegańskie mielone z ziemniakami i burakami

Podwieczorek: Deserek a’la milka strawberry

Kolacja: Zupa krem z dyni i batata z pieczywem i pestkami dyni

NIEDZIELA

Śniadanie: Placek z marchewki z pikantną pastą z wegańskiego sera pleśniowego i jalapeno

II śniadanie: Crumble owocowe z kruszonką

Obiad: Spaghetti bolognese

Podwieczorek: Zupa pieczarkowa

Kolacja: Wegańska zapiekanka ziemniaczana z tofu