fbpx
zdjeciewtle_www

Dieta Vegan

Zdrowa zbilansowana dieta, wykluczająca wszelkie produkty odzwierzęce takie jak mięso, nabiał, jaja ryby oraz miód. Stosujemy różnorodne, w 100% roślinne zamienniki, tak byś czuł się syto i zdrowo.

5 posiłków
1200-2500 kcal
Dzień diety od 71 zł
Sprawdź z dniem testowym od 56 zł!
100% roślinne zamienniki
Bez produktów odzwierzęcych
Dużo świeżych warzyw

Dieta Vegan – Dieta wegańska

Warzywa oraz owoce są podstawą diety wegańskiej, a oprócz nich, dieta ta składa się także z produktów zbożowych i ziaren zbóż. Rośliny strączkowe, w szczególności soja, są kluczowym źródłem białka w diecie. W jadłospisie wegańskim pojawiają się również tłuszcze roślinne, nasiona, orzechy, pestki oraz zioła i przyprawy. Catering dietetyczny oparty na diecie wegańskiej oferuje zbilansowane i smaczne posiłki. Takie odżywianie może pomóc w problemach związanych z cholesterolem oraz krążeniem krwi. Weganie mają niższe ciśnienie krwi, mniejsze ryzyko cukrzycy, nowotworów i otyłości. Dieta wegańska korzystnie wpływa również na stan skóry i włosów. Potrawy są lekkie, ale sycące, co przyczynia się do poprawy samopoczucia i zwiększenia energii u osób stosujących tę dietę.

Makroskładniki w diecie

Białko: 15%
Tłuszcze: 30%
Węglowodany: 55%
Śniadanie

Owsianka z owocami

II Śniadanie

Kasza manna z musem owocowym

Obiad

Spaghetti bolognese vegan

Podwieczorek

Sałatka z wegańskim serem

Kolacja

Kotleciki Vegan z kalafiorem i pieczonymi ziemniakami

Chcesz schudnąć lub poprawić swój stan zdrowia? Zadbaj o to z dietą wegańską

A może troska o środowisko jest dla Ciebie szczególnie ważna? Jeśli tak, zamów Dietę Vegan  z bogatego cateringu dietetycznego Burak Dieta! Dieta wegańska zakłada rezygnację z wszelkiego rodzaju produktów odzwierzęcych. Idzie więc o krok dalej niż wegetarianizm. Weganie rezygnują nie tylko z mięsa i ryb, ale także jaj, nabiału czy tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.

Co zatem znajdziesz w menu Diety Vegan?

Podstawą diety wegańskiej są oczywiście warzywa oraz owoce. Do tego dochodzą produkty zbożowe oraz same ziarna zbóż. Kluczowym składnikiem, odpowiadającym za główną podaż białka w diecie, są rośliny strączkowe na czele z soją. Oprócz tego w jadłospisie znajdziesz tłuszcze roślinne, nasiona, orzechy, pestki oraz zioła i przyprawy.

Dieta Wegańska  – zbilansowany i smaczny catering dietetyczny

Dobrze zbilansowana dieta wegańska może wspomóc w problemach z cholesterolem oraz w dolegliwościach związanych z krążeniem. Weganie mają niższe ciśnienie krwi, mniejsze ryzyko cukrzycy, nowotworów i otyłości. Dieta wegańska poprawia również kondycję skóry i włosów. Potrawy są lekkie, ale sycące, dlatego osoby na takiej diecie czują się lepiej i mają często więcej energii.

Chciałbyś przejść na dietę wegańską, ale obawiasz się, że może nie być odpowiednio zbilansowana?

Zostaw tę kwestię dietetykom Burak Dieta i ciesz się zdrowiem oraz szczupłą sylwetką z Dietą Pudełkową Vegan.

DIETA WEGAŃSKA

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie: Mus jaglany z rodzynkami i świeżymi figami

II śniadanie: Wegańska zapiekanka ziemniaczana z tofu

Obiad: Włoskie klopsiki wegańskie z kaszą pęczak i surówką z kapusty czerwonej

Podwieczorek: Sok pomidorowy na ostro z selerem naciowym i siemieniem lnianym

Kolacja: Warzywne wytrawne kotleciki z dipem szczypiorkowym

WTOREK

Śniadanie: Pankejki z guacamole i pomidorem

II śniadanie: Kalafior pieczony w grysie z panko z dipem kolendrowym

Obiad: Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym i surówką z kapusty pekińskiej

Podwieczorek: Ciasto bananowe z masłem orzechowym

Kolacja: Kawałki warzyw korzennych z rukolą, rzodkiewką i kalarepą, posypane wegańskim serem z dressingiem balsamicznym

ŚRODA

Śniadanie: Placki z wegańskim serem żółtym i bazylią

II śniadanie: Jogurt kokosowy z arbuzem, truskawkami i płatkami owsianymi

Obiad: Staropolski gulasz z pieczarkami, fasolą i kaszą gryczaną

Podwieczorek: Zupa indyjska z soczewicą

Kolacja: Tabbouleh z komosą ryżową i pomidorkami

CZWARTEK

Śniadanie: Wegańskie pancakes czekoladowe z frużeliną truskawkową

II śniadanie: „Twarożek” słonecznikowy z chlebem pełnoziarnistym i ogórkiem małosolnym

Obiad: Wegańskie kotlety brokułowe z kuskusem i surówką z czerwonej kapusty z wegańską śmietaną

Podwieczorek: Sałatka owocowa z wiórkami czekolady

Kolacja: Fit wege kebab z qurczaka z sałatką i sosem 1000 wysp

PIĄTEK

Śniadanie: Wegański omlet z roślinnym serem, czerwoną cebulą i papryką

II śniadanie: Panna cotta z sosem z marakui i nerkowcami

Obiad: Nuggetsy sojowe z puree i surówką z kiszonej kapusty

Podwieczorek: Słupki warzywne do chrupania z dipem kolendrowym

Kolacja: Ziemniaczana sałatka z ogórkiem kiszonym i rzodkiewką

SOBOTA

Śniadanie: Kanapka z serkiem chrzanowym i ogórkiem

II śniadanie: Pudding chia z bananami i masłem orzechowym

Obiad: Zielone curry z soczewicą, pęczakiem i surówką

Podwieczorek: Wegańskie brownie z batatów

Kolacja: Mix sałat z kiełkami słonecznika, ziarnem słonecznika, rzodkiewką i selerem naciowym z dressingiem pomarańczowym

NIEDZIELA

Śniadanie: Truskawkowa owsianka rafaello

II śniadanie: Chleb żytni z pastą z pieczonych buraków z roślinną fetą i świeżymi warzywami

Obiad: Kotlety z kalafiora z sosem rozmarynowym, ziemniakami i marchewką baby

Podwieczorek: Zupa z fasolką szparagową i cynamonem

Kolacja: Tortilla z tofu, pesto i warzywami

 

 

 

*Menu może ulec zmianie.