fbpx
zdjeciewtle_www

Dieta Vegan

Zdrowa zbilansowana dieta, wykluczająca wszelkie produkty odzwierzęce takie jak mięso, nabiał, jaja ryby oraz miód. Stosujemy różnorodne, w 100% roślinne zamienniki, tak byś czuł się syto i zdrowo.

5 posiłków
1200-2500 kcal
Dzień diety od 62 zł
Sprawdź z dniem testowym od 52 zł!

Dieta Vegan – Dieta wegańska

Warzywa oraz owoce są podstawą diety wegańskiej, a oprócz nich, dieta ta składa się także z produktów zbożowych i ziaren zbóż. Rośliny strączkowe, w szczególności soja, są kluczowym źródłem białka w diecie. W jadłospisie wegańskim pojawiają się również tłuszcze roślinne, nasiona, orzechy, pestki oraz zioła i przyprawy. Catering dietetyczny oparty na diecie wegańskiej oferuje zbilansowane i smaczne posiłki. Takie odżywianie może pomóc w problemach związanych z cholesterolem oraz krążeniem krwi. Weganie mają niższe ciśnienie krwi, mniejsze ryzyko cukrzycy, nowotworów i otyłości. Dieta wegańska korzystnie wpływa również na stan skóry i włosów. Potrawy są lekkie, ale sycące, co przyczynia się do poprawy samopoczucia i zwiększenia energii u osób stosujących tę dietę.

Makroskładniki w diecie

Białko: 15%
Tłuszcze: 30%
Węglowodany: 55%

Chcesz schudnąć lub poprawić swój stan zdrowia? Zadbaj o to z dietą wegańską

A może troska o środowisko jest dla Ciebie szczególnie ważna? Jeśli tak, zamów Dietę Vegan  z bogatego cateringu dietetycznego Burak Dieta! Dieta wegańska zakłada rezygnację z wszelkiego rodzaju produktów odzwierzęcych. Idzie więc o krok dalej niż wegetarianizm. Weganie rezygnują nie tylko z mięsa i ryb, ale także jaj, nabiału czy tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.

Co zatem znajdziesz w menu Diety Vegan?

Podstawą diety wegańskiej są oczywiście warzywa oraz owoce. Do tego dochodzą produkty zbożowe oraz same ziarna zbóż. Kluczowym składnikiem, odpowiadającym za główną podaż białka w diecie, są rośliny strączkowe na czele z soją. Oprócz tego w jadłospisie znajdziesz tłuszcze roślinne, nasiona, orzechy, pestki oraz zioła i przyprawy.

Dieta Wegańska  – zbilansowany i smaczny catering dietetyczny

Dobrze zbilansowana dieta wegańska może wspomóc w problemach z cholesterolem oraz w dolegliwościach związanych z krążeniem. Weganie mają niższe ciśnienie krwi, mniejsze ryzyko cukrzycy, nowotworów i otyłości. Dieta wegańska poprawia również kondycję skóry i włosów. Potrawy są lekkie, ale sycące, dlatego osoby na takiej diecie czują się lepiej i mają często więcej energii.

Chciałbyś przejść na dietę wegańską, ale obawiasz się, że może nie być odpowiednio zbilansowana?

Zostaw tę kwestię dietetykom Burak Dieta i ciesz się zdrowiem oraz szczupłą sylwetką z Dietą Pudełkową Vegan.

DIETA WEGAŃSKA

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie: Cynamonowa jaglanka z jabłkiem
II śniadanie: Tortilla z wegańskim farszem serowym
Obiad: Burgery z dyni z kaszą jęczmienną i surówką
Podwieczorek: Wegański sernik a'la wiedeński
Kolacja: Bagietka korzenna z arabskim hummusem

WTOREK

Śniadanie: Kanapki z pastą z białej fasoli a'la roślinny smalczyk
II śniadanie: Pianka czekoladowa z porzeczkami
Obiad: Pulpeciki w sosie z zielonego pieprzu z ryżem jaśminowym i surówką
Podwieczorek: Orientalna zupa kalafiorowa
Kolacja: Sałatka z tofu w syropie z agawy

ŚRODA

Śniadanie: Wegański omlet z jarmużem, papryką i pieczarkami
II śniadanie: Sałatka z ciecierzycy, fasolki szparagowej i suszonych pomidorów
Obiad: Chilli sin carne z ryżem jaśminowym i kolorową salsą
Podwieczorek: Kisiel pomarańczowy z owocami
Kolacja: Placki brokułowe z sosem ogórkowo – bazyliowym i miksem sałat z prażonymi pestkami dyni

CZWARTEK

Śniadanie: Owsianka straciatella z mango
II śniadanie: Krem pomidorowy z tartą mozzarellą
Obiad: Śląskie z myśliwskim gulaszem wegetariańskim i surówką z selera jabłka
Podwieczorek: Wegańskie ciastko "Burak Dieta"
Kolacja: Wegańskie naleśniki z chrzanowym serkiem i świeżymi warzywami

PIĄTEK

Śniadanie: Hummus z buraka, chleb żytni na zakwasie, biała rzodkiew
II śniadanie: Sałatka z ziemniakami, tofu, zieloną fasolką, czerwoną cebulką i sosem musztardowo – agawowym
Obiad: Makaron z sosem puttanesca i fasolą
Podwieczorek: Jogurt kokosowy z chia, bananem i musem wiśniowym
Kolacja: Kaszotto z soczewicą, dynią, fasolką szparagową i marchewką

SOBOTA

Śniadanie: Placki kukurydziane
II śniadanie: Deser a’la Kinder Bueno
Obiad: Risotto z qurczakiem po wietnamsku
Podwieczorek: Zupa z białą fasolą
Kolacja: Sałatka z pieczonymi warzywami, pęczakiem, orzechami

NIEDZIELA

Śniadanie: Mini wegańskie pierogi leniwe z salsą owocową
II śniadanie: Pasta z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów z waflami ryżowymi
Obiad: Kotleciki fasolowo-pieczarkowe z sosem chrzanowym, kaszą gryczaną i surówką z kapusty kiszonej
Podwieczorek: Czekoladowe ciasto z wiśniami
Kolacja: Zapiekanka z czerwoną soczewicą, ryżem brązowym, cukinią, bakłażanem, natką pietruszki i kolorową papryką