fbpx

Dieta Niski IG

Nie tylko dla osób z insulinoopornością 1000, 1200, 1500, 1800, 2000, 2200, 2500, 3000 kcal

Dieta ta jest oparta na produktach z niskim indeksem i niskim ładunkiem glikemicznym, a przy tym jest bogata w błonnik. Wskazana jest w profilaktyce otyłości, cukrzycy, chorób serca i nowotworów.

Dzień diety od 68 zł Dzień testowy
od 53 zł

Podział makroskładników w diecie:

Węglowodany Tłuszcze Białko
38-45% 30-35% 20-25%

Dieta Niski Indeks Glikemiczny

Cierpisz na insulinooporność lub cukrzycę typu II? Chcesz zredukować masę ciała, poprawić swoje nawyki żywieniowe lub po prostu ograniczyć cukier w diecie? Jadłospis o niskim indeksie glikemicznym jest dokładnie tym, czego potrzebujesz.

Produkty spożywcze o wysokim indeksie glikemicznym powodują błyskawiczny wzrost poziomu glukozy we krwi i jej równie gwałtowny spadek. Dieta oparta na takiej żywności skutkuje zaburzeniem odczuwania sytości i nadmiernym spożywaniem jedzenia. Jedząc produkty o niskim indeksie glikemicznym, dbasz o stopniowy wzrost stężenia glukozy we krwi, a tym samym zapewniasz sobie stały poziom energii do działania.

W ramach naszej diety o niskim indeksie glikemicznym otrzymasz posiłki, które pozwolą Ci podzielić Twoje dzienne zapotrzebowanie na kalorie na kilka mniejszych porcji. W każdym daniu znajdziesz świeże warzywa lub owoce, produkty pełnoziarniste, a także chude mięsa lub nabiał, czyli składniki, które stanowią doskonałe źródło stopniowo uwalniającej się energii.

Z dietą o niskiej wartości IG zadbasz o swoje zdrowie i łatwiej wyeliminujesz chęć podjadania pomiędzy posiłkami, ponieważ produkty o niskim indeksie glikemicznym zapewniają długotrwałe uczucie sytości.

Kto powinien zdecydować się na dietę o niskim indeksie glikemicznym?

Dieta o niskim indeksie glikemicznym to podstawa żywienia u osób walczących z cukrzycą i insulinoopornością, ale jadłospis ten poleca się także osobom:

  • z nadwagą i otyłością,
  • chcącym poprawić swoje samopoczucie,
  • pragnącym przedłużyć uczucie sytości po posiłku,
  • usiłującym zmienić nawyki żywieniowe,
  • zmagającym się z problemem podjadania, zwłaszcza słodyczy.

Od czego zależy wysokość indeksu glikemicznego?

Na indeks glikemiczny produktów spożywczych i potraw wpływają takie czynniki, jak:

  • zawartość innych składników odżywczych – pamiętamy, że białko i tłuszcz obniżają wartość IG!
  • procesy kulinarne – długie gotowanie w wodzie wpływa na wzrost wartości IG, dlatego częściej gotujemy dla Ciebie al dente lub na parze
  • sposób i stopień przetworzenia – musisz wiedzieć, że suszenie i pieczenie obniżają wartość IG, a rozdrabnianie produktów podwyższa ich indeks glikemiczny.

Jakich produktów można spodziewać się na diecie o niskiej wartości IG?

Wybierając, menu o niskim indeksie glikemicznym, możesz spodziewać się w swojej diecie:

  • dużej ilości warzyw,
  • owoców,
  • nabiału,
  • pełnoziarnistego pieczywa,
  • ryżu i kasz,
  • orzechów i nasion,
  • ryb,
  • jaj,
  • drobiu i chudych mięs.

DIETA NISKI INDEKS

PONIEDZIEŁEK

Śniadanie: Pasta z awokado i ciecierzycy z pumperniklem

II śniadanie: Omlet cesarski z musem truskawkowym i borówkami

Obiad: Pierś z kurczaka zapiekana pod porami z kaszą pęczak i surówką z marchewki

Podwieczorek: Budyń waniliowy z porzeczką

Kolacja: Strogonow drobiowy z pieczarkami i papryką podany z kaszą bulgur

WTOREK

Śniadanie: Frittata z suszonymi pomidorami, cukinią i oliwkamii

II śniadanie: Fit serniczki z musem z czerwonych owoców

Obiad: Leczo z ciecierzycą, wędzoną papryką i bakłażanem z kaszą orkiszową

Podwieczorek: Batony owsiane z owocami leśnymi

Kolacja: Pełnoziarnista pizza z pepperoni, warzywami, oregano i sosem czosnkowym

ŚRODA

Śniadanie: Twarożek z grejpfrutem, jabłkiem i płatkami migdałowymi

II śniadanie: Babeczki z cukinii z sosem ranczerskim

Obiad: Pełnoziarniste penne z kurczakiem i pesto szpinakowym

Podwieczorek: Placek z wiśniami

Kolacja: Dhal z grochu z cukinią i ryżem brązowym

CZWARTEK

Śniadanie: Tatar z suszonych pomidorów z pieczywem żytnim

II śniadanie: Sałatka z cieciorką, oliwkami i ogórkiem z jogurtem naturalnym

Obiad: Szynka gotowana w sosie chrzanowym z kaszą gryczaną i surówką z czerwonej kapusty

Podwieczorek: Serek ziarnisty z musem jabłkowym i prażonymi orzechami nerkowca

Kolacja: Pęczotto z batatami, papryką, jarmużem i serem typu „Feta”

PIĄTEK

Śniadanie: Zapiekany serek wiejski

II śniadanie: Placuszki z czerwonej soczewicy i sos jogurtowy ze szczypiorkiem

Obiad: Dorsz pieczony w papilotach z kaszą pęczak z natką pietruszki

Podwieczorek: Chia pudding z malinami

Kolacja: Sałatka nicejska z pieczywem graham

SOBOTA

Śniadanie: Omlet pieczarkowy z papryką, mozzarellą i szynką parmeńską

II śniadanie: Smoothie bowl truskawkowe z muesli i owocami

Obiad: „Burgery” z indyka z pełnoziarnistą kaszą owsianą i sałatką z rukoli

Podwieczorek: Ciasto jogurtowe z jabłkiem

Kolacja: Zapiekanka z komosą ryżową

NIEDZIELA

Śniadanie: Owsianka z owocami na mleku migdałowym

II śniadanie: Sałatka z bakłażanem, fetą i granatem

Obiad: Piersi z kurczaka zapiekane z ratatouille z białą gryką

Podwieczorek: Ciastka migdałowe z czekoladą

Kolacja: Curry pomidorowe z ciecierzycą i brązowym ryżem