Niski IG

1200 kcal 1500 kcal 1800 kcal 2000 kcal 2200 kcal 2500 kcal 3000 kcal

5 posiłków

Makroskładniki

Białko: 20-25%

Tłuszcze: 30-35%

Węglowodany: 38-45%

od 70,00 zł / dzień

Dieta wskazana dla osób zmagających się z insulinoopornością, cukrzycą typu 2 lub chcących zapobiegać tym chorobom.

Przykładowe menu

Śniadanie

Pełnoziarnisty placuszek morelowy z serkiem naturalnym i jabłkiem

II śniadanie

Krem z pieczonych warzyw z migdałami

Obiad

Makaron ryżowy z polędwiczką wieprzową i warzywami

Podwieczorek

Japońskie placuszki warzywne z orientalnym dipem pomidorowym

Kolacja

Kasza bulgur z serem feta i warzywami

Niski IG

1200 - 3000 kcal

Kcal
Cały zestaw
Dzień testowy
1200
70 zł
57 zł
1500
72 zł
59 zł
1800
74 zł
60 zł
2000
76 zł
62 zł
2200
78 zł
63 zł
2500
81 zł
65 zł
3000
86 zł
68 zł
Skontaktuj się z dietetykiem

Dieta oparta na zasadach prawidłowego odżywiania. Wskazana dla osób zmagających się z insulinoopornością, cukrzycą typu 2 lub chcącym zapobiegać tym chorobom cywilizacyjnym.

Dieta oparta na produktach z niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym, a bogata w błonnik. Zawiera pełnoziarniste kasze, ryż, makaron, różne rodzaje mięs oraz warzyw i owoców. Produkty spożywcze o wysokim indeksie glikemicznym takie, jak: słodycze, biała mąka, jasne pieczywo czy rozgotowany ryż, powodują błyskawiczny wzrost poziomu glukozy we krwi i jej równie gwałtowny spadek. Dieta oparta na takiej żywności skutkuje zaburzeniem
odczuwania sytości i nadmiernym spożywaniem jedzenia.

W diecie liczy się indeks glikemiczny całego posiłku, nie tylko pojedynczych składników, które mają swoją klasyfikację jako niski, średni, wysoki. W związku z tym najbardziej istotny jest sposób komponowania danego posiłku. Białko, błonnik i tłuszcze zawarte w posiłku obniżają IG całego posiłku. Prawidłowo skomponowany posiłek to taki, który zawiera te makroskładniki. Nie musisz rezygnować z bananów, jeśli nie będą bardzo dojrzałe i połączysz je z jogurtem, płatkami i orzechami, indeks całego posiłku będzie niższy niż samego banana!

Niektóre produkty należy gotować al dente, a co ciekawe gotowanie dzień wcześniej takich produktów, jak makaron, kasze czy ziemniaki mają niższy indeks glikemiczny następnego dnia! Wytwarza się skrobia oporna, więc taki posiłek ma jeszcze niższy indeks glikemiczny! Dodatkowy plus diety pudełkowej!


Kto powinien zdecydować się na dietę o niskim indeksie glikemicznym?

Dieta o niskim indeksie glikemicznym to podstawa żywienia u osób walczących z cukrzycą i insulinoopornością, ale jadłospis tej diety pudełkowej poleca się także osobom:

  • z nadwagą i otyłością,
  • chcącym poprawić swoje samopoczucie,
  • pragnącym przedłużyć uczucie sytości po posiłku,
  • usiłującym zmienić nawyki żywieniowe,
  • zmagającym się z problemem podjadania, zwłaszcza słodyczy.

Od czego zależy wysokość indeksu glikemicznego?

Na indeks glikemiczny produktów spożywczych i potraw wpływają takie czynniki, jak:

  • zawartość innych składników odżywczych – pamiętamy, że białko i tłuszcz obniżają wartość IG!
  • procesy kulinarne – długie gotowanie w wodzie wpływa na wzrost wartości IG, dlatego częściej gotujemy dla Ciebie al dente lub na parze
  • sposób i stopień przetworzenia – musisz wiedzieć, że suszenie i pieczenie obniżają wartość IG, a rozdrabnianie produktów podwyższa ich indeks glikemiczny.

Jakich produktów można spodziewać się na diecie o niskiej wartości IG?

Wybierając, menu diety pudełkowej o niskim indeksie glikemicznym, możesz spodziewać się w swojej diecie:

  • dużej ilości warzyw,
  • owoców,
  • nabiału,
  • pełnoziarnistego pieczywa,
  • ryżu i kasz,
  • orzechów i nasion,
  • ryb,
  • jaj,
  • drobiu i chudych mięs.