fbpx
zdjeciewtle_www

Dieta Niski IG

Dieta pudełkowa oparta na produktach z niskim indeksem i niskim ładunkiem glikemicznym, a przy tym bogata w błonnik. Wskazana jest w profilaktyce otyłości, cukrzycy, chorób serca i nowotworów.

5 posiłków
1200-3000 kcal
Dzień diety od 62 zł
Sprawdź z dniem testowym od 52 zł!
Dania z niskim IG
Dieta bez białej mąki
Dieta bez cukru

Dieta Niski Indeks Glikemiczny

Cierpisz na insulinooporność lub cukrzycę typu II? Chcesz zredukować masę ciała, poprawić swoje nawyki żywieniowe lub po prostu ograniczyć cukier w diecie? Jadłospis o niskim indeksie glikemicznym jest dokładnie tym, czego potrzebujesz. Produkty spożywcze o wysokim indeksie glikemicznym powodują błyskawiczny wzrost poziomu glukozy we krwi i jej równie gwałtowny spadek. Dieta oparta na takiej żywności skutkuje zaburzeniem odczuwania sytości i nadmiernym spożywaniem jedzenia. Jedząc produkty o niskim indeksie glikemicznym, dbasz o stopniowy wzrost stężenia glukozy we krwi, a tym samym zapewniasz sobie stały poziom energii do działania.

W ramach naszej diety o niskim indeksie glikemicznym otrzymasz posiłki, które pozwolą Ci podzielić Twoje dzienne zapotrzebowanie na kalorie na kilka mniejszych porcji. W każdym daniu znajdziesz świeże warzywa lub owoce, produkty pełnoziarniste, a także chude mięsa lub nabiał, czyli składniki, które stanowią doskonałe źródło stopniowo uwalniającej się energii. Z dietą o niskiej wartości IG zadbasz o swoje zdrowie i łatwiej wyeliminujesz chęć podjadania pomiędzy posiłkami, ponieważ produkty o niskim indeksie glikemicznym zapewniają długotrwałe uczucie sytości.

Makroskładniki w diecie

Białko: 20-25%
Tłuszcze: 30-35%
Węglowodany: 38-45%

Opinie o diecie Niski IG

Zdecydowałam się na dietę z niskim ig ze względu na stan przedcukrzycowy. Posiłki są baaaardzo smaczne:) Ogromny plus za uwzględnienie moich wykluczeń w ofercie i super kontakt z paniami z obsługi klienta. Oprócz poprawy zdrowia i lepszych wyników, udało mi się zrzucić 8 kg!! Jestem bardzo zadowolona z diety.

- Anitka

Polecam tę dietę każdemu. Nie mam cukrzycy itp., ale chciałam wyeliminować białą mąkę, bo czułam się po takich produktach ciężko. Teraz czuję się super lekko, dieta smaczna, na czas. Daję Burak Diecie pięć gwiazdek 😊

- KM

Próbowałem różne diety. Walczę z kilogramami od lat. Od roku jestem z Burak dieta i to była dobra decyzja. Posiłki to sama przyjemność. Świeże warzywa i owoce. Mięso rozpływa się w ustach. Jak oni to robią. A mój sukces to minus 21 kg w 4 miesiące. Niedługo wyjeżdżam na urlop. Szczerze? Będę tęsknił za tymi pudelkami.

- Mariusz D.
Śniadanie

Pełnoziarnisty placuszek morelowy z serkiem naturalnym i jabłkiem

II śniadanie

Krem z pieczonych warzyw z migdałami

Obiad

Makaron ryżowy z polędwiczką wieprzową i warzywami

Podwieczorek

Japońskie placuszki warzywne z orientalnym dipem pomidorowym

Kolacja

Kasza bulgur z serem feta i warzywami

Kto powinien zdecydować się na dietę o niskim indeksie glikemicznym?

Dieta o niskim indeksie glikemicznym to podstawa żywienia u osób walczących z cukrzycą i insulinoopornością, ale jadłospis tej diety pudełkowej poleca się także osobom:

  • z nadwagą i otyłością,
  • chcącym poprawić swoje samopoczucie,
  • pragnącym przedłużyć uczucie sytości po posiłku,
  • usiłującym zmienić nawyki żywieniowe,
  • zmagającym się z problemem podjadania, zwłaszcza słodyczy.

Od czego zależy wysokość indeksu glikemicznego?

Na indeks glikemiczny produktów spożywczych i potraw wpływają takie czynniki, jak:

  • zawartość innych składników odżywczych – pamiętamy, że białko i tłuszcz obniżają wartość IG!
  • procesy kulinarne – długie gotowanie w wodzie wpływa na wzrost wartości IG, dlatego częściej gotujemy dla Ciebie al dente lub na parze
  • sposób i stopień przetworzenia – musisz wiedzieć, że suszenie i pieczenie obniżają wartość IG, a rozdrabnianie produktów podwyższa ich indeks glikemiczny.

Jakich produktów można spodziewać się na diecie o niskiej wartości IG?

Wybierając, menu diety pudełkowej o niskim indeksie glikemicznym, możesz spodziewać się w swojej diecie:

  • dużej ilości warzyw,
  • owoców,
  • nabiału,
  • pełnoziarnistego pieczywa,
  • ryżu i kasz,
  • orzechów i nasion,
  • ryb,
  • jaj,
  • drobiu i chudych mięs.

DIETA NISKI INDEKS

PONIEDZIEŁEK
Śniadanie: Szakszuka z czerwoną fasolką podana z kleksem jogurtu naturalnego i pieczywem graham
II śniadanie: Sałatka owocowa z dressingiem limonkowym
Obiad: Potrawka z kurczaka z kaszą bulgur i surówką z czerwonej kapusty
Podwieczorek: Domowy kisiel owocowy
Kolacja: Turecka sałatka z ciecierzycą, papryką, pomidorem i świeżymi ziołami

WTOREK
Śniadanie: Kakaowa komosianka na mleku z truskawkami
II śniadanie: Szpinakowy hummus z pieczywem i słupkami warzyw
Obiad: Puree z batatów z pieczonym kotletem drobiowym i świeżymi sałatami
Podwieczorek: Zupa koperkowa
Kolacja: Stir-fry z kaszy orkiszowej, chorizo, fasolki i suszonych pomidorów

ŚRODA
Śniadanie: Pełnoziarniste naleśniki z pieczarkami i mozzarellą
II śniadanie: Sernik nowojorski
Obiad: Wołowina po burgundzku z kaszą pęczak i surówką z czerwonej kapusty
Podwieczorek: Mus twarożkowy ziołowo-szczypiorkowy ze słupkami warzyw
Kolacja: Quesadilla wegetariańska z dipem czosnkowym

CZWARTEK
Śniadanie: Quiche ze szpinakiem 3 sery
II śniadanie: Placuszki z cukinii z dipem paprykowym
Obiad: Kurczak gyros w sosie pomidorowym z ciecierzycą i mozzarellą i makaronem pełnoziarnistym
Podwieczorek: Koktajl orzechowo-truskawkowy z płatkami owsianymi
Kolacja: Grillowane pieczarki z papryką i ryżem brązowym

PIĄTEK
Śniadanie: Gryczanka z musem z gruszki
II śniadanie: Sałatka caprese z grillowanym bakłażanem, oliwą i oliwkami
Obiad: Filet z białej ryby pieczony z czerwoną papryką i białą gryką
Podwieczorek: Ciasto maślankowe z owocami
Kolacja: Placki z cukinii

SOBOTA
Śniadanie: Jajko na twardo z twarożkiem i pieczywem razowym
II śniadanie: Musli jabłkowe z jogurtem naturalnym
Obiad: Kurczak w sosie cytrynowym z ryżem i surówką z białej kapusty
Podwieczorek: Budyń ryżowy z borówkami i orzechami
Kolacja: Pieczona cukinia z komosą ryżową, pomidorkami, groszkiem i camembertem

NIEDZIELA
Śniadanie: Amarantus z gruszką, śliwką i kefirem
II śniadanie: Placki z batatów z sosem ziołowym
Obiad: Siekane kotleciki z pieczarkami i koperkiem, kaszą bulgur i surówką
Podwieczorek: Muffinki z jabłkami i masłem orzechowym
Kolacja: Fasolka po bretońsku