Niski Indeks Glikemiczny

- Nie tylko dla osób z insulinoopornością -

Dieta wskazana dla osób zmagających się z insulinoopornością lub cukrzycą typu 2. Polecamy ją też osobom, które chcą zapobiegać tym chorobom w przyszłości.

5 posiłków

Makroskładniki

Białko: 20-25%

Tłuszcze: 30-35%

Węglowodany: 38-45%

od 75,00 zł / dzień

1200 kcal 1500 kcal 1800 kcal 2000 kcal 2200 kcal 2500 kcal 3000 kcal

Niski Indeks Glikemiczny

1200 - 3000 kcal

Kcal
1 Dzień Diety
1200
75 zł
1500
77 zł
1800
80 zł
2000
82 zł
2200
84 zł
2500
88 zł
3000
91 zł
Skontaktuj się z dietetykiem

Dieta oparta na zasadach prawidłowego odżywiania, wskazana dla osób zmagających się z insulinoopornością, cukrzycą typu 2 lub chcącym zapobiegać tym chorobom cywilizacyjnym w przyszłości.

Dieta jest oparta na produktach z niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym, a bogatym w błonnik. Zawiera pełnoziarniste kasze, ryż, makaron, różne rodzaje mięs oraz warzyw i owoców. Produkty spożywcze o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak: słodycze, biała mąka, jasne pieczywo czy rozgotowany ryż powodują błyskawiczny wzrost poziomu glukozy we krwi i jej równie gwałtowny spadek. Dieta pudełkowa oparta na takiej żywności skutkuje zaburzeniem odczuwania sytości i nadmiernym spożywaniem jedzenia.

W diecie liczy się indeks glikemiczny całego posiłku, nie tylko pojedynczych składników, które mają swoją klasyfikację jako niski, średni, wysoki. W związku z tym najbardziej istotny jest sposób komponowania danego posiłku. Białko, błonnik i tłuszcze zawarte w posiłku obniżają IG całego posiłku. Prawidłowo skomponowany posiłek to taki, który zawiera te makroskładniki. Nie musisz rezygnować z bananów, jeśli nie będą bardzo dojrzałe i połączysz je z jogurtem, płatkami i orzechami, indeks całego posiłku będzie niższy niż samego banana!

Niektóre produkty należy gotować al dente, a co ciekawe – gotowanie dzień wcześniej takich produktów jak makaron, kasze czy ziemniaki sprawia, że mają niższy indeks glikemiczny następnego dnia! Wytwarza się skrobia oporna, więc taki posiłek ma jeszcze niższy indeks glikemiczny! Dodatkowy plus diety pudełkowej!


Kto powinien zdecydować się na dietę o niskim indeksie glikemicznym?

Dieta o niskim indeksie glikemicznym to podstawa żywienia u osób walczących z cukrzycą i insulinoopornością, ale jadłospis tej diety pudełkowej poleca się także osobom:

  • z nadwagą i otyłością
  • chcącym poprawić swoje samopoczucie
  • pragnącym przedłużyć uczucie sytości po posiłku
  • usiłującym zmienić nawyki żywieniowe
  • zmagającym się z problemem podjadania, zwłaszcza słodyczy.

Od czego zależy wysokość indeksu glikemicznego?

Na indeks glikemiczny produktów spożywczych i potraw wpływają takie czynniki, jak:

  • zawartość innych składników odżywczych – pamiętamy, że białko i tłuszcz obniżają wartość IG!
  • procesy kulinarne – długie gotowanie w wodzie wpływa na wzrost wartości IG, dlatego częściej gotujemy dla Ciebie al dente lub na parze
  • sposób i stopień przetworzenia – musisz wiedzieć, że suszenie i pieczenie obniżają wartość IG, a rozdrabnianie produktów podwyższa ich indeks glikemiczny.

Jakich produktów można spodziewać się na diecie o niskiej wartości IG?

Wybierając, menu diety pudełkowej o niskim indeksie glikemicznym, możesz spodziewać się w swojej diecie:

  • dużej ilości warzyw
  • owoców
  • nabiału
  • pełnoziarnistego pieczywa
  • ryżu i kasz
  • orzechów i nasion
  • ryb
  • jaj
  • chudych mięs