Kto powinien zdecydować się na dietę o niskim indeksie glikemicznym?
Dieta o niskim indeksie glikemicznym to podstawa żywienia u osób walczących z cukrzycą i insulinoopornością, ale jadłospis tej diety pudełkowej poleca się także osobom:
- z nadwagą i otyłością,
- chcącym poprawić swoje samopoczucie,
- pragnącym przedłużyć uczucie sytości po posiłku,
- usiłującym zmienić nawyki żywieniowe,
- zmagającym się z problemem podjadania, zwłaszcza słodyczy.
Od czego zależy wysokość indeksu glikemicznego?
Na indeks glikemiczny produktów spożywczych i potraw wpływają takie czynniki, jak:
- zawartość innych składników odżywczych – pamiętamy, że białko i tłuszcz obniżają wartość IG!
- procesy kulinarne – długie gotowanie w wodzie wpływa na wzrost wartości IG, dlatego częściej gotujemy dla Ciebie al dente lub na parze
- sposób i stopień przetworzenia – musisz wiedzieć, że suszenie i pieczenie obniżają wartość IG, a rozdrabnianie produktów podwyższa ich indeks glikemiczny.
Jakich produktów można spodziewać się na diecie o niskiej wartości IG?
Wybierając, menu diety pudełkowej o niskim indeksie glikemicznym, możesz spodziewać się w swojej diecie:
- dużej ilości warzyw,
- owoców,
- nabiału,
- pełnoziarnistego pieczywa,
- ryżu i kasz,
- orzechów i nasion,
- ryb,
- jaj,
- drobiu i chudych mięs.