+48 731 200 990 / +48 506 294 130
Darmowa dostawa
kontakt@burakdieta.pl
pon-pt. 8:00-16:00 | sob. 8:00-14:00
pon-pt. 8:00-18:00 | sob. 8:00-14:00
5 posiłków
Makroskładniki
Białko: 20-25%
Tłuszcze: 30-35%
Węglowodany: 38-45%
od 70,00 zł / dzień
Dieta wskazana dla osób zmagających się z insulinoopornością, cukrzycą typu 2 lub chcących zapobiegać tym chorobom.
Śniadanie
II śniadanie
Obiad
Podwieczorek
Kolacja
1200 - 3000 kcal
Dieta oparta na zasadach prawidłowego odżywiania. Wskazana dla osób zmagających się z insulinoopornością, cukrzycą typu 2 lub chcącym zapobiegać tym chorobom cywilizacyjnym.
Dieta oparta na produktach z niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym, a bogata w błonnik. Zawiera pełnoziarniste kasze, ryż, makaron, różne rodzaje mięs oraz warzyw i owoców. Produkty spożywcze o wysokim indeksie glikemicznym takie, jak: słodycze, biała mąka, jasne pieczywo czy rozgotowany ryż, powodują błyskawiczny wzrost poziomu glukozy we krwi i jej równie gwałtowny spadek. Dieta oparta na takiej żywności skutkuje zaburzeniem odczuwania sytości i nadmiernym spożywaniem jedzenia.
W diecie liczy się indeks glikemiczny całego posiłku, nie tylko pojedynczych składników, które mają swoją klasyfikację jako niski, średni, wysoki. W związku z tym najbardziej istotny jest sposób komponowania danego posiłku. Białko, błonnik i tłuszcze zawarte w posiłku obniżają IG całego posiłku. Prawidłowo skomponowany posiłek to taki, który zawiera te makroskładniki. Nie musisz rezygnować z bananów, jeśli nie będą bardzo dojrzałe i połączysz je z jogurtem, płatkami i orzechami, indeks całego posiłku będzie niższy niż samego banana!
Niektóre produkty należy gotować al dente, a co ciekawe gotowanie dzień wcześniej takich produktów, jak makaron, kasze czy ziemniaki mają niższy indeks glikemiczny następnego dnia! Wytwarza się skrobia oporna, więc taki posiłek ma jeszcze niższy indeks glikemiczny! Dodatkowy plus diety pudełkowej!
Dieta o niskim indeksie glikemicznym to podstawa żywienia u osób walczących z cukrzycą i insulinoopornością, ale jadłospis tej diety pudełkowej poleca się także osobom:
Na indeks glikemiczny produktów spożywczych i potraw wpływają takie czynniki, jak:
Wybierając, menu diety pudełkowej o niskim indeksie glikemicznym, możesz spodziewać się w swojej diecie: