fbpx

Dieta Fit Mama

Dla karmiącej Mamy 1800, 2000, 2200, 2500 kcal

Dieta zawiera pełnowartościowe i odżywcze posiłki, skomponowane z udziałem wszystkich grup produktów spożywczych. Dania przygotowane są technikami pozwalającymi zachować jak najwięcej wartości odżywczych.

Dzień diety od 73 zł Dzień testowy
od 58 zł

Podział makroskładników w diecie:

Węglowodany Tłuszcze Białko
38-45% 30-35% 20-25%

Dieta Fit Mamy

Karmisz piersią i chcesz zadbać o to, aby Twój pokarm był pełnowartościowy? Nie wiesz, co powinnaś jeść, aby odzyskać energię i pozostać aktywną młodą mamą? Dieta Fit Mama została stworzona z myślą o wyjątkowych potrzebach mam karmiących oraz kobiet w ciąży. W naszej diecie znajdziesz duże ilości zdrowych tłuszczów, chudego nabiału, pełnoziarnistych produktów spożywczych, warzyw i owoców. Wszystkie te produkty dostarczają organizmowi niezbędnych substancji odżywczych, takich jak białko, węglowodany złożone, tłuszcze, witaminy i minerały. Gotowy jadłospis pozwoli Ci cieszyć się macierzyństwem bez zaprzątania sobie głowy gotowaniem. Jeśli nie wiesz, ile kalorii powinna mieć Twoja dieta, nasi dietetycy pomogą Ci ustalić idealną kaloryczność jadłospisu.

Jadłospis Diety Fit Mama bazuje na udziale wszystkich grup produktów spożywczych, ale skupia się na zagwarantowaniu organizmowi maksymalnej podaży najważniejszych substancji odżywczych. Wybierając dietę Fit Mama nie musisz martwić się o to, czy jesz bezpiecznie ani czy dostarczasz swojemu organizmowi niezbędnych składników pokarmowych. Nasi kucharze dbają również, aby wszystko, co trafia na Twój talerz było świeże, smaczne i aromatyczne. W końcu jesz nie tylko dla zdrowia siebie i dziecka, ale i dla przyjemności!

Ile kalorii powinna mieć dieta mamy karmiącej?

Mamom karmiącym zaleca się spożywać o około 500 kcal dziennie więcej w porównaniu do mam, które nie karmią piersią. Nie jest to jednak uniwersalne określenie, dlatego swoje zapotrzebowanie na energię powinnaś obliczyć w oparciu o takie czynniki, jak wiek, wielkość i apetyt dziecka, własny wskaźnik BMI czy poziom aktywności.

Dla kogo dieta Fit Mamy od Burak Dieta?

Catering dla karmiącej mamy polecamy wszystkim kobietom, które:

  • nie mają czasu na samodzielne gotowanie posiłków,
  • nie wiedzą, co powinna jeść młoda mama,
  • chcą zadbać o zdrowie i bezpieczeństwo własne i niemowlęcia

Czego nie powinna jeść mama karmiąca piersią?

Dopóki dziecko karmione piersią nie zareaguje negatywnie na składniki obecne diecie mamy, nie musi ona eliminować ich ze swojej diety zapobiegawczo. Warto jednak ograniczyć w swoim jadłospisie tak zwane puste kalorie i posiłki w ogólnym pojęciu niekorzystne dla zdrowia, jak dania gotowe i wysoko przetworzone, słodycze i słodzone napoje.

DIETA FIT MAMA

PONIEDZAŁEK

Śniadanie: Pasta z awokado i ciecierzycy z pumperniklem

II śniadanie: Szarpany omlecik z musem truskawkowym i borówkami

Obiad: Pierś z kurczaka zapiekana pod porami z kaszą pęczak i surówką z marchewki

Podwieczorek: Budyń waniliowy z porzeczką

Kolacja: Zapiekanka makaronowa z szynką i brokułem w sosie serowym

WTOREK

Śniadanie: Frittata z suszonymi pomidorami, cukinią i oliwkami

II śniadanie: Fit serniczki z musem z czerwonych owoców

Obiad: Leczo z ciecierzycą, papryką i bakłażanem z kaszą orkiszową

Podwieczorek: Batony owsiane z owocami leśnymi

Kolacja: Pieczone warzywa korzeniowe z serem feta i oliwą estragonową

ŚRODA

Śniadanie: Twarożek z grejpfrutem, jabłkiem i płatkami migdałowymi

II śniadanie: Babeczki z cukinii z sosem ranczerskim

Obiad: Pełnoziarniste penne z kurczakiem i pesto szpinakowym

Podwieczorek: Placek z wiśniami

Kolacja: Dhal z grochu z grillowanym bakłażanem i ryżem brązowym

CZWARTEK

Śniadanie: Tatar z suszonych pomidorów z pieczywem żytnim

II śniadanie: Sałatka z cieciorką, oliwkami i ogórkiem z jogurtem naturalnym

Obiad: Szynka gotowana w sosie chrzanowym z kaszą gryczaną i surówką z czerwonej kapusty

Podwieczorek: Serek ziarnisty z musem jabłkowym i prażonymi orzechami nerkowca

Kolacja: Pęczotto z batatami, papryką, jarmużem i serem typu „Feta”

PIĄTEK

Śniadanie: Paprykarz wegański z pieczywem razowym i ogórkiem

II śniadanie: Chia morelowa z granolą

Obiad: Pulpety rybne w sosie koperkowym z ryżem jaśminowym i surówką z kapusty czerwonej

Podwieczorek: Ciasto „śliwka w czekoladzie”

Kolacja: Sałatka z pieczoną marchewką i fetą

SOBOTA

Śniadanie: Zapiekanka śniadaniowa z szynką

II śniadanie: Pasta fava z bułką i papryką

Obiad: Zrazy wołowe w sosie pieczeniowym z ziemniakami i buraczkami

Podwieczorek: Deser o smaku truskawkowego milk szejka

Kolacja: Zupa krem z dyni i batata z pieczywem i pestkami dyni

NIEDZIELA

Śniadanie: Owsianka z owocami na mleku migdałowym

II śniadanie: Sałatka z bakłażanem, fetą i granatem

Obiad: Piersi z kurczaka zapiekane z ratatouille z białą gryką

Podwieczorek: Ciastka migdałowe z czekoladą

Kolacja: Curry pomidorowe z ciecierzycą i brązowym ryżem