fbpx

Świętuj dzień Wegetarian z dietą vege!

Świętuj Dzień Wegetarian! Dlaczego warto przejść na wegetarianizm?

Świętowy Dzień Wegetarianizmu, czyli 1. października, to najlepsza okazja, aby rozważyć opcję przejścia na dietę wolną od wszelkiego rodzaju mięs. Jak każdy jadłospis, również ten ma swoje wady i zalety. Jeśli jednak wybieramy taki sposób odżywiania się z konkretnego powodu, bez trudu znajdziemy rozwiązanie dla wszelkich możliwych problemów wynikających z odrzucenia mięsa. Dlaczego warto dołączyć do wegetarian?

Motywacja do przejścia na wegetarianizm nie zawsze jest taka sama

Istnieje wiele powodów przemawiających „za” wegetarianizmem. Jednym z nich jest chęć opowiedzenia się za życiem i dobrem zwierząt hodowanych na ubój. Hodowla zwierząt na mięso to też kwestia ekologii  – wiąże się ze zużywaniem wód pitnych, karczowaniem lasów i emisją gazów cieplarnianych do atmosfery. Są też wegetarianie, którzy mięsa nie jedzą ze względów czysto estetycznych. Na końcu warto wspomnieć o tych, dla których wegetarianizm nie jest stylem życia, lecz dietą prozdrowotną. Jakie zalety ma taki jadłospis?

Dieta wegetariańska – na czym polega?

W diecie wegetarian nie ma miejsca na mięso. Wykluczenie go z jadłospisu znacząco ogranicza zatem podaż tłuszczów odzwierzęcych, dzięki czemu możliwe staje się obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, obniżenie ciśnienia tętniczego, a także obniżenie masy ciała. Wegetarianizm nie odrzuca jednak nabiału i innych produktów pochodzenia zwierzęcego, na przykład miodu. Jest zatem dietą bardziej urozmaiconą niż weganizm. Mimo to, wegetarianie komponują swoje posiłki głównie na bazie warzyw i zbóż. Na ich talerzu pojawiają się więc kasze, makarony, ryż, a także sery, jaja, mleko oraz owoce. Łatwo domyślić się zatem, że wegetarianie nie muszą martwić się o odpowiedni udział węglowodanów, większości witamin i minerałów, ani błonnika w swojej diecie. Problemem często jest jednak niedobór białka, niektórych mikro i makro elementów oraz kwasów tłuszczowych.

Jak komponować zdrową dietę wegetariańską?

Niewłaściwie zaplanowania dieta wegetariańska grozi niedoborami pokarmowymi. Problematyczny jest zwłaszcza niedobór białka, gdyż to odzwierzęce wchłania się najlepiej. Można jednak bez trudu zastąpić je białkiem roślinnym, obecnym na przykład w roślinach strączkowych. Wegetarianie często cierpią też na brak odpowiednio wysokiej podaży witamin i minerałów, których źródłem jest mięso, najczęściej czerwone. Chodzi między innymi o żelazo, wapń, cynk, witaminę B12 i witaminę D. Część z nich można bez trudu pokryć poprzez włączenie do diety odpowiednich warzyw, owoców, ziaren czy orzechów, ale niekiedy niezbędna okazuje się dodatkowa suplementacja. Wegetarianie powinni dbać również o to, aby w ich posiłkach pojawiły się źródła kwasów omega, czyli tłuszcze roślinne w postaci olejów, ziaren, nasion, pestek lub orzechów.

Bezpieczny wegetarianizm z dietą pudełkową!

Wielu wegetarian narzeka na kulinarną monotonię. Choć coraz więcej osób rezygnuje z mięsa, nadal trudno jest zjeść coś wegetariańskiego na mieście czy samodzielnie zadbać o różnorodne, bezmięsne posiłki. Drugim problemem jest opisane wyżej ryzyko niedoborów, które można rozwiązać jedynie poprzez umiejętne skomponowanie całej diety, nie tylko w odniesieniu do poszczególnych posiłków, ale w perspektywie tygodniowych, miesięcznych jadłospisów. Najwygodniej jest więc przejść na wegetarianizm z pomocą cateringu dietetycznego. Dieta Vege to program żywieniowy uwzględniający bezmięsne, alternatywne źródła substancji odżywczych. To również dieta pudełkowa, która jest ciekawa, pełna różnorodnych smaków i daleka od kulinarnej nudy. Być może warto więc spróbować i rozpocząć swoją przygodę z bezmięsnymi posiłkami u boku cateringu Burak Dieta?