+48 731 200 990 / +48 506 294 130
Darmowa dostawa
kontakt@burakdieta.pl
pon-pt. 9:00-17:00 | sob. 8:00-12:00
-25% KOD: FORMA25
pon-pt. 9:00-17:00 | sob. 8:00-14:00
od 61 zł / dzień
od 82 zł / dzień
od 69 zł / dzień
od 68 zł / dzień
od 51 zł / dzień
od 59 zł / dzień
od 77 zł / dzień
od 95 zł / dzień
Dieta w ciąży to kluczowy element dbania o zdrowie zarówno matki, jak i rozwijającego się dziecka. Prawidłowe odżywianie wpływa na prawidłowy rozwój płodu, zmniejsza ryzyko powikłań i wspomaga dobre samopoczucie przyszłej mamy. Warto wiedzieć, że nie trzeba „jeść za dwoje” – wystarczy zwiększyć dzienne spożycie kalorii o około 300 kcal.
Prawidłowe odżywianie w okresie ciąży jest kluczowe dla zdrowia matki i rozwoju dziecka. Oto najważniejsze zasady:
Należy spożywać 5 pełnowartościowych posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu, co około 3 godziny, z ostatnim posiłkiem najpóźniej 2-3 godziny przed snem.
W pierwszym trymestrze wzrost zapotrzebowania energetycznego jest niewielki. Dopiero w drugim trymestrze wzrasta o około 360 kcal dziennie, a w trzecim o 475 kcal w porównaniu do okresu przed ciążą.
Warzywa i owoce
Produkty zbożowe
Białko
Nabiał
Szczególną uwagę należy zwrócić na:
W okresie ciąży szczególnie ważne jest dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka. Zalecana dzienna dawka to 600-1000 mikrogramów. Żelazo jest kolejnym istotnym składnikiem, który zapobiega anemii i wspomaga rozwój płodu.
Poniższa tabela przedstawia najważniejsze grupy produktów i ich znaczenie w diecie:
Podczas ciąży należy szczególnie uważać na higienę przygotowywania posiłków i unikać produktów wysokiego ryzyka. Trzeba całkowicie wykluczyć alkohol i ograniczyć spożycie kofeiny. Warto też zrezygnować z niepasteryzowanych produktów mlecznych oraz surowego lub niedogotowanego mięsa.
Planowanie posiłków w ciąży powinno uwzględniać indywidualne potrzeby i preferencje przyszłej mamy. Warto wybierać świeże, sezonowe produkty i unikać żywności wysoko przetworzonej. Normalny przyrost masy ciała w czasie ciąży powinien wynosić około 10-13 kilogramów, ale może się różnić w zależności od wyjściowej masy ciała.
Mimo stosowania zróżnicowanej diety, często konieczna jest suplementacja niektórych składników odżywczych. Standardowo zaleca się przyjmowanie kwasu foliowego, żelaza oraz witaminy D. Zawsze należy konsultować suplementację z lekarzem prowadzącym ciążę.